Koffie uit de supermarkt kan schimmels en bacteriën bevatten!

Waarom is vers gebrande koffie een stuk gezonder

Wilt u weten waarom bepaalde koffie schadelijke stoffen bevat? In deze blog wordt uitgelegd waarom u ziek kunt worden van bepaalde koffie.

Waar gaat het fout?

Zoals jullie allemaal weten zijn koffiebonen zaadjes uit de vrucht van de koffieplant. Deze zaden worden gemaakt zodat de plant zich kan voortplanten. Deze zaden worden gerijpt en uiteindelijk geplukt door de koffieboeren die ze zorgvuldig plukken. Uiteindelijk worden deze bonen uit de vrucht gehaald en te drogen gelegd. De bonen worden gebrand in een grote brander wanneer genoeg vocht uit de boon is verdampt. Na het branden moeten deze bonen afkoelen. Ze worden soms gespoeld met water of buiten neergelegd om af te koelen. Bij het afkoelen van de boon gaat het fout. Schimmels en bacteriën uit de lucht en het water strijken op de gebrande bonen neer. De bonen worden verpakt en verscheept en zijn vaak maanden onderweg om op bestemming te komen. Wanneer de bonen bij een grote branderij worden gebrand, zijn deze bonen vaak nog lang bezig om uiteindelijk in de winkel te komen.

bacteriën en schimmels

De gebrande koffiebonen zijn vaak 3 maanden of langer onderweg om uiteindelijk in de supermarkt te komen. De bacteriën en schimmels hebben vaak maar 2 weken de tijd nodig om schadelijke stoffen uit te scheiden. De meeste bonen in de supermarkt zijn 2 weken of langer onderweg. De schadelijke stoffen die deze bacteriën en schimmels uitscheiden zorgen ervoor dat je bij het drinken van koffie onrustig wordt. Bij het drinken van vers gebrande koffie is deze uitwerking niet aanwezig. Verder kunnen mensen die een slechte weerstand hebben ziek worden. De ongebrande groene koffieboon heeft bijna geen last van bacteriën en schimmels. De groene ongebrande koffieboon heeft in zijn ongebrande vorm een betere resistentie tegen bacteriën en schimmels. Dit komt doordat de koffieplant zelf stoffen aanmaakt waar schimmels en bacteriën niet goed tegen kunnen. Een voorbeeld van een stof is chlorogeenzuur, deze stof bevordert de stoelgang en helpt met afvallen.

Zelf koffie branden

Het zelf branden van koffie is dus niet alleen heerlijk, maar ook nog een stuk gezonder dan filterkoffie uit de supermarkt. In gebrande koffie dat langer dan twee weken staat, zitten vaak schadelijke stoffen die het positieve effect van koffie te niet doen. Verder zijn de aroma’s na twee weken preservatie ook verdwenen. Het resultaat is een zeer bittere en zure koffie die meer slecht dan goed doet. Als echte koffieliefhebber is het een kleine moeite om verse bonen te branden. Verder kunt u uw gasten laten proeven wat een echt vers bakje koffie is.

koffiezetapparaat

Het is noodzakelijk om uw koffiezetapparaat vaak schoon te maken. De bacteriën en schimmels die zich in de bonen bevinden hopen zich op in de machine en verontreinigen uw koffie. Dit kan zelfs zo erg worden dat u ziek wordt van de koffie. Investeer hierdoor in een kwalitatief goede koffiezetapparaat. Wanneer u een goede koffiezetapparaat koopt, kan versie koffie natuurlijk niet ontbreken.

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26020134