Gebruiksaanwijzing koffiebrander panvorm
Stap 1: zet de brander binnen of in een schuurtje klaar. Of een zeer beschutte plek buiten (belangrijk voor de warmteverdeling).
Stap 2: weeg 150 gram bonen af en doe deze in de pan (wanneer u meer ervaring heeft kunt u langzamerhand grotere porties branden). De brander kan in totaal 400 gram branden per keer (dit kan alleen wanneer u veel ervaring heeft met de machine en met branden).
Stap 3: zet de machine aan op 200 graden.
Stap 4: kijk iedere 2 minuten hoe het brandproces verloopt. Wanneer u startend brander bent dan kan het verstandig zijn om het gehele proces bij de brander te blijven om ervaring met branden op te doen. Wanneer de bonen snel bruin worden dan kan hij iets zachter. Wanneer de bonen weinig van kleur veranderen dan kan hij iets hoger. (wanneer u meer ervaring heeft dan kunt u langer wegblijven en op hogere temperaturen branden).
Stap 5: wanneer de bonen bijna de gewenste kleur hebben bereikt dan moet de brander op 0 graden worden gezet (pas op, dit kan heel snel gaan). De bonen zijn nu nog warm en branden hierdoor nog even door. Na 15 minuten op 0 graden kunt u de machine uitzetten. De bonen moeten nu afkoelen. Brand niet verder dan de tweede crack. Dan kunnen de bonen zeer makkelijk verbranden.
Stap 6: zijn de bonen afgekoeld dan moet u de bonen in een zeef stoppen. Hussel de bonen totdat alle zilvervliesjes van de bonen zijn verwijderd. Nadat de bonen uit de machine zijn gehaald, raden wij aan om 60 minuten te wachten totdat u verder gaat met branden van een andere koffiebonen.
Stap 7: de bonen moeten nu 24 uur op een droge plek rusten. De bonen moeten ontgassen. De verleiding is groot om gelijk een kopje koffie te zetten. Wanneer de bonen niet goed ontgast zijn, kan de smaak nog niet helemaal tot zijn recht komen.
Stap 8: maal de bonen en zet nu uw zelf gebrand vers bakje koffie. En geniet. 😊