Hoe dit briljante idee is ontstaan… het begin

Het begin van groene koffie winkel

Er wordt vaak aan ons gevraagd hoe we op het idee zijn gekomen om een webshop te beginnen in groene/ rauwe koffiebonen. Dit is een waardig verhaal om te vertellen.

Het begin

Op een mooie zomerdag zaten ik en mijn compagnon een goudgele rakker (biertje) te nuttigen op een terras in de volle zon. Wij hadden het over verschillende vakantiemogelijkheden. De een wilde naar Zuid-Amerika en de ander wilde naar Zuidoost-Azië om te vieren dat we geslaagd waren. Het argument voor Zuid-Amerika was dat het een mooi land is. Zuidoost-Azië was een stuk goedkoper en een bestemming om te vieren dat we geslaagd waren. Uiteindelijk hebben wij toch gekozen voor Zuidoost-Azië. Een paar weken later zaten we in het vliegtuig om 11 uur later te landen in Bangkok.

Aangekomen in Bangkok

Het vliegveld in Bangkok is zoals sommige mensen wel weten onwijs groot. We hebben er 2 uur over gedaan om onze bagage te zoeken, door de douane te komen en om uiteindelijk de uitgang te vinden. Voor de uitgang stond  onze gastheer te wachten. Hij is ook Nederlander en woont in Bangkok omdat zijn vader een bedrijf is begonnen in dit verre land. Wij hadden van te voren geregeld dat we bij hem mochten slapen. Het verkeer in Bangkok is druk hierdoor staat het bijna altijd vast. Je kan een tolweg nemen die een paar euro kost. Door de tolweg duurde het 1 uur voordat we op onze bestemming waren. Nadat we onze spullen in de kamer hadden neergelegd, gingen wij de stad in die 8 miljoen inwoners telt. Na wat toeristische trekpleisters aanschouwd te hebben zijn we in een bar beland. in deze bar hebben we de reisplannen besproken. Het plan was om eerst een aantal eilanden te bezichtigen om vervolgens naar Laos, Cambodja en Vietnam te gaan. Veel tijd hadden we niet, we moesten alles in snel tempo doen.

koffie

De volgende dag had onze gastheer  een ontbijtje voor ons gemaakt. We kregen fruit, toast en natuurlijk koffie. Deze soort koffie hadden wij nog nooit eerder geproefd. Wij vroegen aan onze gastheer waar hij dit gekocht had. Hij antwoorde: ‘Dit heb ik zelf gebrand en gemalen, Zelf gebrande koffie is zo vers dat je dit echt duidelijk proeft’.

Cambodja

Na een tijdje rond te hebben gereisd zijn we uiteindelijk in Cambodja aangekomen. Tijdens onze reis waren we in een redelijk onbekend stadje aangekomen waar mensen grote trommels boven een vuur roosterde, van deze trommels kwam veel rook af. Onze interesse was gewekt, we wilde weten waarom zij dit deden. Wij aanschouwde dit spektakel en kwamen er achter dat zij zelf koffie aan het branden waren. Nadat de bonen lang genoeg boven het vuur waren geroosterd werden deze op een kleed gelegd en overgoten en met een lokale alcoholische drank. Dit moest de smaak van de koffie verbeteren. Omdat wij zo aandachtig aan het kijken waren kwam een man naar ons toe met de vraag of wij de koffie wilde proeven. Daar zeggen wij natuurlijk geen nee tegen. 10 minuten later stonden wij daar met een dampende kop koffie in onze handen. De smaak was overweldigend. Zoveel verschillende smaakaroma’s had wij nog nooit geproefd in een kopje koffie. Het reguliere kopje koffie uit de koffieautomaat is niets vergeleken met deze koffie. De Cambodjaanse man vertelde ons dat hij de bonen zelf verbouwde in de bergen. Af en toe brandde hij wat bonen om zelf koffie van te zetten. Later die dag zaten we in ons hostel, we waren moe van al dat reizen en sliepen vroeg. Voordat we in ons bed lagen vroegen wij ons af waarom mensen dit niet in Nederland deden. Die Nederlanders missen echt wat.

Terug in Nederland

Na een aantal weken terug te zijn in Nederland brandden we af en toe wat groene bonen om zelf koffie van te zetten. Ondanks dat het niet makkelijk is zijn wij er steeds beter in geworden. Op het moment van schrijven hebben we het zo vaak gedaan dat we ons langzaam experts op dit gebied kunnen noemen. Het zelf branden van koffie vinden wij zo lekker dat heel Nederland hier kennis mee moet maken. Wij hebben een webshop gemaakt met voornamelijk groene koffiebonen en koffiebranders voor thuis, zodat mensen de kunst van het koffie branden eigen kunnen maken.