Kiezen voor biologische of gewone groene koffiebonen?

Steeds vaker stappen mensen over naar ‘’biologische’’ producten. Zij denken dat de producten die het ‘’bio keurmerk’’ hebben gezonder en beter voor het milieu zijn. Dit klopt. Biologische groene koffiebonen zijn geproduceerd zonder chemicaliën en andere bestrijdingsmiddelen. Nou betekent dat niet dat niet-biologische producten schadelijk zijn voor de mens. Maar wat is nou precies het idee achter biologische groene koffiebonen? Is het een marketingpraatje?

Verschil tussen biologische koffie en gewone koffie

Er zijn daadwerkelijk verschillen tussen biologische groene koffiebonen en normale groene koffiebonen. De verschillen tussen de twee soorten ongebrande koffiebonen zitten in de productie en de samenstelling van de koffieboon.

Minder cafeïne in biologische koffiebonen

In biologische ongebrande koffiebonen zit minder cafeïne. Er zit minder cafeïne in biologische koffiebonen, omdat bij de productie en teelt minder bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Groene koffiebonen verweren zich tegen bestrijdingsmiddelen door meer cafeïne aan te maken. Doordat bij de teelt heel erg weinig tot geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, bevat de boon dus minder cafeïne.

biologische koffiebonen in zak

Biologisch = duurder

Over het algemeen zijn biologische producten duurder dan niet-biologische producten. Dit geldt ook voor ongebrande koffiebonen. Het produceren van biologische producten is een arbeidsintensief proces. De kwaliteit van de biologische bonen is hoger dan gewone koffiebonen. Hiervoor betaalt de consument daarom ook meer. Daarnaast zijn er meer manuren nodig om de productie van biologische koffiebonen optimaal te houden.

Minder schadelijke stoffen

Daarnaast zijn volgens de producenten en telers biologische producten gezonder. De biologische koffiebonen worden niet blootgesteld aan chemicaliën en andere bestrijdingsmiddelen. Maar of biologische koffiebonen direct gezonder zijn voor de mens, daar valt over te twisten.

Overstappen op biologische koffie?

Dat hoeft zeker niet. Voor koffie geldt eigenlijk hetzelfde als met alcohol: ‘’geniet, maar drink met mate.’’ Gewone koffie is net als biologische koffie niet schadelijk. De keuze voor biologische koffie boven normale koffie is meestal vanwege milieu redenen.