Zelf koffiebonen branden? De voor- en nadelen van verschillende brandmethodes

Zenroast Roaster
Koffiebrander voor thuis Kopen?

Zelf koffiebonen branden? De brandmethodes

Zelf koffie branden is een leuke bezigheid en levert ook nog de meest verse koffie op. Heeft u wel eens koffie willen branden maar geen idee hoe dit in zijn werk gaat? In deze blog leggen wij stap voor stap uit op welke manieren u koffie kunt branden. Iedere manier heeft zijn voor- en nadelen. Na het lezen van deze blog weet u welke manieren van branden bij uw koffiegebruik passen. Het branden van koffie is in de basis het verwarmen van de bonen. Het is de kunst om de verhitting van de bonen zo gelijkmatig mogelijk te laten verlopen.

Welke manieren van koffiebonen branden zijn er?

• Branden van groene koffiebonen in een pan/wok
Branden van groene koffiebonen in de oven
• Branden van groene koffiebonen in speciale branders
• Branden van groene koffiebonen door een machine

Branden van groene koffiebonen in een pan/wok

De meest makkelijke manier om koffie te branden is door het gebruiken van een gewone pan/wok. Doe de groene koffiebonen in de pan en zet deze op het vuur (zonder olie of boter). Zorg ervoor dat de oppervlakte van de pan volledig bedekt wordt met ongebrande koffiebonen. De hitte die vrijkomt bij het branden moet gelijkmatig worden verdeeld. Dit kunt u doen door constant te roeren in de pan. Wanneer u dit goed doet dan worden de groene koffiebonen steeds bruiner. Na ongeveer 10 minuten hoort u een krakend geluid van de bonen komen. Dit betekent dat de eerste crack is bereikt. Wanneer u een light-roast wilt dan kunt u nu stoppen met roosteren. Als u verder gaat met branden dan bereikt u een mediumr-oast. Vervolgens hoort u de tweede crack. Na deze crack zijn de bonen op het punt gekomen van een dark-roast. Nu moet u stoppen met roosteren omdat de bonen na dit punt verbranden.

Stop de vers gebrande koffiebonen in een vergiet en schud de bonen door elkaar. U zult nu een aantal schilfers zien die van de bonen afkomen (tijdens het branden zult u deze ook al zien). Deze schilfers zijn meestal verbrand en moeten van de verse bonen gescheiden worden. Schud de koffiebonen buiten of boven het aanrecht. Laat de bonen minimaal 2 uur rusten tot u koffie gaat zetten.

In een pan kunt u maximaal 200 gram aan koffiebonen branden per keer. Deze manier van branden is lastig omdat het verdelen van de hitte niet altijd evenredig gaat. Hierdoor kan het voorkomen dat sommige bonen een dark-roast en sommige een light-roast hebben. In het begin heeft u nog niet de ervaring om het proces helemaal goed uit te voeren. De eerst pogingen zullen waarschijnlijk mislukken, omdat u dit proces nog niet helemaal onder de knie heeft.

Branden van groene koffiebonen in de oven

U kunt ook groene koffiebonen branden in een oven. Zet de hete luchtoven op 200-220 graden en stop de bonen in een ovenschaal. Zorg ervoor dat de bodem van de schaal helemaal bedekt is met bonen. Doe de schaal in de oven en schep de bonen iedere 3 minuten om. Wanneer de bonen bruiner worden dan moet u dit vaker doen. Brand de bonen tot de gewenste roast en doe de bonen in een vergiet.

In de oven kunt u maximaal 300 gram aan koffiebonen roosteren (afhankelijk van de schaal). De verdeling van de hitte in de oven gaat gelijkmatiger waardoor u een betere roast krijgt. Het proces is echter intensief en wanneer u niet oplet zullen de bonen snel verbranden.

Branden van groene koffiebonen in een speciale brander

Wanneer u thuis koffie wilt branden, dan is een speciale brander de beste keuze. Deze koffiebranders voor thuis zijn speciaal gemaakt om koffie te branden. Op onze website kunt u verschillende branders bestellen. Bij deze branders worden handleidingen meegeleverd zodat iedereen ze kan gebruiken. Het voordeel van deze branders is dat de hitte goed wordt verdeeld. Het nadeel van deze branders is dat ze kleine hoeveelheden kunnen branden.

Branden van groene koffiebonen door een machine

Op de koffierooster markt zijn een aantal grote machines die grote hoeveelheden ongebrande koffiebonen kunnen branden. Deze machines worden veelal door professionele branders gebruikt. De hitte wordt goed verdeeld door deze machines. Het nadeel van deze machines is dat ze veel kosten en veel ruimte in beslag nemen. Ook raakt u het ambachtelijke brand/rooster gevoel kwijt door deze grote machines.

 

Misschien interessant?

> Waarom zelf koffie branden terwijl u gebrande koffiebonen kunt kopen?

Koffiebrander voor thuis kopen?