Groene koffiebonen: gezond en vers

Groene koffiebonen
Koop groene koffiebonen

Groene koffiebonen zijn meer dan alleen eenvoudige koffiebonen. Groene koffiebonen (green coffee beans) kunnen gebruikt worden voor verschillende doeleinden: als afslankmiddel en om heerlijke verse koffie te branden. In deze blog wordt informatie gegeven over de multifunctionaliteit van groene koffiebonen.

Groene koffiebonen als gezondheidsmiddel

Voordat groene koffiebonen worden gebrand of geroosterd is de textuur en structuur van de koffieboon anders dan na het brandproces. Het branden van de groene koffieboon tot donkerbruine koffieboon zorgt ervoor dat bepaalde stoffen in de boon worden omgezet. Dit chemische proces geeft echter wel alle smaakstoffen aan de koffiebonen voor een smaakvol kopje koffie. Maar wanneer groene koffiebonen als afslankmiddel of gezondheidsmiddel worden gebruikt is het roosteren ervan niet de bedoeling. Bepaalde componenten van de groene koffieboon blijken een stimulatie te zijn bij een afvaldieet. Het stimulerende stofje is de stof GCA, ook wel chlorogeenzuur. Bij het branden van de groene ruwe koffieboon gaat het stofje GCA verloren. Verschillende onderzoeken bij mensen hebben aangetoond dat groene koffie ondersteunend werkt bij het afvallen. In de meeste gevallen worden groene koffiebonen als afslankmiddel aangeboden in de vorm van capsules of poeders.

Verse koffie met groene koffiebonen

Groene ongebrande koffiebonen staan aan de basis voor een verse kop koffie. Alle kopjes koffie die worden gezet waren ooit groene koffiebonen. De groene koffiebonen worden gebrand tot donkerbruine tot zwarte koffiebonen om vervolgens gemaald en gefilterd te worden tot dat heerlijke kopje koffie. Tijdens het branden van ruwe koffiebonen worden meer dan 800 smaakcomponenten gecreëerd die aan de boon worden afgegeven. Echter wanneer deze gebrande koffiebonen lange tijd niet worden geconsumeerd verliest het aan smaak (Na een week heeft de boon al veel smaak verloren). Het is dus raadzaam de gebrande koffiebonen binnen een week te consumeren om te genieten van een optimale koffiesmaak. De gebrande koffiebonen of koffiepoeder in bijvoorbeeld de supermarkt kunnen al maandenlang in de schappen liggen waardoor de echte verse koffiesmaak al lang verloren is gegaan. Door de tijdslijn van het branden van groene koffiebonen en het consumeren van de koffie te verkorten is de koffiesmaak vele malen intenser en puurder. Dus wilt u echt verse koffie ervaren? Probeer dan eens groene ongebrande koffiebonen zelf te branden tot een verse kop koffie. Wanneer u de groene koffiebonen goed brandt dan zult u versteld staan van de aroma’s die vrijkomen tijdens het malen en zetten van de koffie. Wanneer u een medium roast toepast dan kunt u de smaken in verschillende groene bonen goed proeven.

Welke groene koffiebonen kopen?

Het aanbod aan groene koffiebonen is nagenoeg oneindig. Er bestaan oneindig verschillende variaties in groene koffiebonen met allemaal andere (smaak)eigenschappen. Ook worden green coffee beans geproduceerd en geteeld in diverse landen als Brazilië, Mexico, India etcetera. De groene koffieboon kan worden ingedeeld in twee smaak- of eigenschapvariaties, namelijk de robusta koffieboon en arabica koffieboon.

Verschil robusta en arabica koffieboon

Groene koffieboon plant

Groene arabica koffiebonen

Arabica koffie is de meest gedronken koffie ter wereld. Arabica groene koffiebonen groeien voornamelijk op grote hoogten op verschillende continenten. De arabica koffieboon bevat minder cafeïne dan de robusta koffieboon. Dit cafeïneverschil is uit te leggen doordat arabica planten op grote hoogten minder last hebben van dieren en ziektes. De koffieplant maakt cafeïne aan om zich te beschermen tegen dieren en ziektes.

>> Probeer eens onze Peruaanse arabica grade 1 koffiebonen (ongebrand)

Groene robusta koffiebonen

De tweede meest gedronken koffiesoort is de robusta koffieboon. De robusta koffiebonen groeien vooral op lagere hoogten, waar meer parasieten en ziekten zich kunnen verspreiden. Hierdoor maakt de robusta koffieplant een hogere dosis cafeïne aan. Er is dus een groot smaakverschil tussen de robusta koffieboon en de arabica koffieboon, wat voornamelijk komt door het cafeïnegehalte.

>> Proef de intense smaak van robusta ongebrand uit India, Parchment

Conclusie ruwe groene koffiebonen

Groene koffiebonen bevatten meerdere voordelen voor verschillende doeleinden. Heeft u zin in de meest verse koffie? Brand dan ruwe koffiebonen tot een kop koffie. Heeft u hulp nodig bij uw afvaldieet? Ook hierbij kunnen groene koffiebonen helpen. Wanneer u zelf koffie bandt dan is het niet mogelijk om elders een verser bakje koffie te vinden. Kijk voor informatie over branden en soorten branders hier.