Robusta vs Arabica Koffiebonen: De verschillen

Koffiebes arabica robusta
Bestel groene koffie

Men kent over het algemeen twee soorten koffiebonen: de robusta en de arabica koffieboon. Maar men kent ook nauwelijks de verschillen tussen de twee verschillende ruwe koffiebonen. Wellicht bent u meer een robusta koffiedrinker dan een arabica koffiedrinker. Door middel van deze blog wil ik u kennis bijbrengen over de verschillen (en overeenkomsten) tussen de arabica boon en de robusta boon. Doe er u voordeel mee en ontdek uw voorkeur!

Koffiesmaak robusta vs arabica

Allereerst geven de verschillende koffiebonen een eigen smaak af aan de koffie. De robusta koffieboon wordt voornamelijk gekenmerkt door haar stevige koffiesmaak. Om deze reden wordt de kop koffie van robusta koffiebonen ook wel een ‘mannen bakje’ genoemd. De smaak van de arabica koffieboon is minder stevig van smaak. De smaak wordt veelal gekenmerkt als fruitig en aromatisch. De arabica koffieboon is de meest gedronken koffiesoort: ongeveer 70% van de koffiemarkt bestaat uit arabica koffiebonen.

>> Probeer eens de Mexico Robusta Natural 

Verschil in cafeïnegehalte

Beide koffiebonen bevatten cafeïne, maar de een meer dan de ander. De naam van de robusta koffieboon zegt het al. Het woord robuust staat synoniem aan sterk en stevig. De robusta koffieboon beschikt over een hoger cafeïnegehalte van de arabica boon. Dit verschil in cafeïnegehalte is te verklaren door de groeiperiode van de koffieplant. De robusta koffieplant komt het best tot zijn recht in lager gelegen gebieden. In deze lager gelegen gebieden leven veel parasieten en komen ziektes goed tot zijn recht. De koffieplant verweert zich hiertegen door extra cafeïne aan te maken en de parasieten en ziektes af te stoten. De arabica koffieplant groeit op grote hoogten waar beduidend minder parasieten en ziektes bestaan. De arabica koffieplant hoeft zich minder te verweren tegen hen waardoor het verschil in cafeïnegehalte te verklaren is.

Koffiebes arabica robusta

Uiterlijk verschil

Als u een arabica koffieboon naast een robusta koffieboon legt ziet u diverse uiterlijke verschillen. De verschillen in het uitwendige voorkomen zijn vooral te zien aan de grootte, de vorm en de kleur.

Grootte

Arabica vs robusta: de arabica koffieboon wint het qua grootte. Wanneer u een arabica boon naast een robusta boon neerlegt ziet u dat de arabica koffieboon over het algemeen groter is.

Vorm

Ook de vorm van beide soorten koffiebonen verschilt. De robusta koffieboon is over het algemeen kleiner en ook ronder van vorm. De arabica koffieboon heeft een ovale vorm.

Kleur

Bovendien ziet u uiterlijke verschillende in de kleur van de koffieboon. De robusta koffieboon heeft een lichtgroene of lichtgele kleur. De arabica koffieboon heeft over het algemeen een donkergroene en grijze kleur.

>>  Probeer eens de Ethiopië Arabica uit Djimmah koffieboon

Robusta en Arabica koffiebonen combineren

Veel koffieliefhebbers vinden een combinatie van robusta en arabica koffiebonen het lekkerst. Door arabica en robusta koffiebonen te mixen heeft uw kopje koffie een zeer uitgebalanceerde koffiesmaak. De koffie is niet té stevig en niet té fruitig. Echter is een goede branding van beide koffiebonen noodzakelijk voor een perfect gemelangeerde koffiesmaak. Nu u deze blog heeft gelezen weet u meer over de verschillen in koffiebonen en kunt u zelf testen welke u het lekkerst vindt!

Bestel groene koffie