Koffieprut: nutteloos of toch bruikbaar?

Koffiedik: bruikbaar of waardeloos?

Koffieprut, het restant koffiebonen dat overblijft na het zetten van koffie. Ook wel koffiedik genoemd. De meeste mensen gooien de koffiedik direct in de klikobak. Het restant lijkt waardeloos en zou slechts afval van gebrande koffiebonen zijn. Wat nou als ik u vertel dat dit ‘’koffie-afval’’ nog zeer nuttig gebruikt kan worden?

Geef koffieprut een tweede leven

Het ‘’afval’’ dat overblijft na het zetten van een kopje koffie kan een tweede leven worden geschonken. Een nuttig tweede leven. Een multifunctioneel tweede leven zelfs. Koffieprut kan worden ingezet voor bijvoorbeeld het verjagen van naaktslakken in uw tuin. Heeft u bijvoorbeeld last van naaktslakken die bladeren opeten uit de tuin? Probeer eens wat overgebleven koffieprut over de planten of bloemen te strooien. Naaktslakken zijn geen fan van dit overblijfsel en mijden plekken waar prut aanwezig is.

Naast dat koffiedik slakken rondom bloemen en planten verjaagt, bevat het ook voedingsstoffen voor verschillende gewassen. Planten, bloemen en groenten die goed tot hun recht komen op een grond met een PH-waarde lager dan 7, oftewel een zure ondergrond, hebben baat bij een beetje koffiedik.

Wordt mooier van koffieprut

Wanneer u koffieprut ziet denkt u niet direct aan schoonheid. Koffieprut ziet er onfris uit. Een (donker)bruin mengsel dat u doet denken aan (…) Vul zelf maar in. Ondanks dat koffieprut er niet fris uitziet, kan het bijdragen aan het bestrijden van dof haar. Heeft u doffig bruin haar? Een mengsel van koffiedik en water kan de natuurlijke glans van uw bruine haar weer terugbrengen. Bij blond haar kan koffiedik het haar lichtelijk verkleuren.

Koffiedik masker

Bij het zien van koffieprut denkt u waarschijnlijk niet: ‘’Laat ik er een masker van maken en op mijn gezicht aanbrengen.’’ Koffieprut leent zich in sommige situaties als een nuttig masker. Bijvoorbeeld wanneer u last heeft van wallen onder uw ogen. Een heerlijk masker van koffieprut kan ervoor zorgen dat u wallen verdwijnen of verminderen.

Koffiedik als schoonmaakmiddel

Koffiedik kan een handig hulpmiddel zijn bij het schoonmaken van bijvoorbeeld een aangekoekte pan. De koffieprut werkt uitstekend als schuurmiddel, waardoor de aangekoekte resten eenvoudiger verwijderd kunnen worden. Ook bij een openhaard met aangebrande sporen kan koffiedik helpen. Maar nog opvallender: koffiedik kan krassen of beschadigingen op hout camoufleren. De kras is dan nauwelijks meer zichtbaar.

 

Heeft u nog andere ervaringen van het nut van koffiedik? Laat het ons weten in de comments!