Wat is de beste roast? Dark, medium of light?

Kiezen van de roast

Het kiezen van de juiste roast is zeer belangrijk bij het branden. Iedere roast heeft een ander brand- en temperatuurpatroon dat aangehouden moet worden. De perfecte roast is voor het grootste deel afhankelijk van de soort koffieboon. De Robusta koffieboon is een stuk zuurder en minder fruitig dan de Arabica koffieboon. Verder is de afkomst en de kwaliteit van de boon zeer belangrijk. De beste manier om de perfecte roast te bepalen is om de koffieboon te branden volgens verschillende roasts, deze roasts te cuppen en proeven wat het beste smaakt. Het egaal branden van een koffieboon volgens een bepaalde roast is al een kunst op zich. De juiste roast kiezen is persoonlijk, maar over het algemeen zijn koffiekenners het eens over bepaalde smaaksamenstellingen.

Light roast

De light roast wordt vooral gebruikt bij groene koffiebonen van hoge kwaliteit. Bij deze roast komen de smaken van de boon goed naar boven en komen imperfecties in een boon snel aan het licht. De bonen worden tijdens deze roast kort gebrand todat ze een een kaneelachtige kleur hebben. Op de bonen is geen laagje olie te vinden die wel aanwezig is op de dark roast. Doordat de bonen kort worden gebrand wordt weinig zuur uit de boon gehaald. De bonen zijn hierdoor over het algemeen zuurder dan bij een medium of dark roast. De robusta groene koffieboon is minder geschikt om light te branden. Als deze kort wordt gebrand is hij meestal te zuur van smaak. De body in light roast is meestal een stuk minder, omdat het suiker in de groene koffieboon niet warm genoeg is geworden om te karamelliseren.

Medium roast

De medium roast is een tussenweg tussen dark en light roast. Deze roast heeft meer body dan de light roast en meer smaaktonen dan de dark roast. De subtiele smaaktonen worden aangevuld met diepe smaaksamenstellingen door de karamellisering van het suiker. Deze roast wordt vaak gebruikt om een gebalanceerd smakensamenstelling te realiseren.

Dark roast

Starbucks brandt zijn koffie altijd volgens een darkroast. Deze roast is zeer makkelijk te maken en de meeste mensen vinden deze roast altijd wel te drinken. Bij een dark roast gaan veel smaken verloren omdat deze uit de boon worden gebrand. Wanneer de boon langer wordt geroosterd dan het dark roast punt dan verbranden de koffiebonen. Een dark roast wordt daarom vooral gebruikt om imperfecties te maskeren van kwalitatief lage bonen. In deze roast zit minder cafeïne omdat deze uit de boon wordt gebrand. Een espresso wordt gemaakt met bonen die gebrand zijn volgens een dark roast. Mensen denken dat in een espresso meer cafeïne zit, maar het tegendeel is waar. De smaak van de espresso die naar boven komt door de dark roast geeft de boon meer diepte.

Groene Koffie Winkel

Wij hebben onze groene koffiebonen uitgebreid getest en bij iedere boon de juiste roast geselecteerd zodat u dit niet meer hoeft uit te zoeken. Natuurlijk is een smaak persoonsgebonden. Daarom raden wij altijd om te experimenteren met bepaalde roasts en blends.