Voordelen van het kopen van losse biologische groene thee

Biologische groen thee vs normale groene thee

Wij als consument zoeken bij het shoppen van losse groene thee steeds vaker naar het label ‘biologisch’. De consument gaat er vanuit als er een sticker met biologisch op staat, het gezonder is. En dat klopt vaak ook.  Als het gaat om biologische losse groene thee en reguliere groene thee, vraag je je waarschijnlijk af: wat is het verschil tussen deze twee? Wat maakt biologische thee een bewustere of pientere keuze dan normale thee? In deze blog leggen wij je aan de hand van meerdere redenen uit waarom je er goed aan doet om voor biologisch te kiezen.

Biologische groene thee is zonder chemicaliën

Biologisch houdt ongeveer hetzelfde in als organisch. Organisch klaargemaakt betekent zonder toevoegingen van chemicaliën.  Een van de belangrijkste verschillen tussen biologische thee en conventionele thee is dat biologische thee wordt verbouwd zonder het gebruik van chemische kunstmest etc. Deze chemicaliën hebben schadelijke effecten op het milieu. Conventionele theeteelt methoden kunnen de productie op korte termijn maximaliseren, maar er zijn ernstige milieu- en menselijke kosten. Het voordeel voor jou als biologisch groen theedrinken? Er komen geen chemicaliën in je kopje!

Groene thee verbouwd met veel biodiversiteit

Biologische thee wordt verbouwd op bio diverse kleinschalige boerderijen, terwijl normale groene thee afkomstig is van plantages. Kleinschalige boeren bevorderen de biodiversiteit door gebruik te maken van biologische en biologisch-dynamische landbouwmethoden, waardoor wilde dieren en lokale flora kunnen leven naast theeteelt. Aangezien reguliere groene thee wordt verbouwd door massaproductie, wordt het verbouwd op grootschalige plantages die uitsluitend zijn gewijd aan het verbouwen van thee. Deze plantages gebruiken grote stukken land in voor theeteelt. Theeteelt ontdoet de bodem van voedingsstoffen, vernietigt bossen en laat dieren in het wild geen plek meer hebben om te leven. Dit is op lange termijn onhoudbaar en zorgt voor blijvende schade aan het land en de wereld.

Biologische thee door eerlijke handel voor boeren

Biologische groene thee wordt verbouwd door kleinschalige boeren die aangesloten zijn bij democratische organisaties. Lidmaatschap en grondbezit geven boeren meer macht, ondersteunen gezonde gemeenschappen en versterken lokale economieën. Kiezen voor biologische thee die door kleine boeren wordt verbouwd, betekent meer dan alleen een landbouwmethode kiezen. Het is goed voor deze boeren. Al met een een gezonde en eerlijke manier om boeren te steunen met dit nieuwe teelt systeem.

Reguliere groene thee, geteeld door middel van massaproductie, vertrouwt op het plantagemodel – wat niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook voor de boeren. Dit beruchte uitbuitende systeem ontkracht arbeiders en onderwerpt hen aan onveilige leef- en werkomstandigheden in naam van winst voor plantage-eigenaren. De verschillen tussen biologische groene thee en normale thee zijn groot.