De 5 beste losse groene thee uit China

Chinees drinkt groene thee uit China

Het vers houden van de losse groene thee is zeer belangrijk. De bloemen- en grasachtige smaken, de geur en de heerlijke zoetheid in de groene thee verdwijnen allemaal als te lang wordt gewacht. Green tea uit China heeft een bepaald seizoen waarin het echt schittert en geoogst moet worden. In dit artikel benoemen wij de 5 beste soorten groene Chinese thee die er zijn. Maar eerst een stukje historie.

Losse groene thee uit China kom je vrijwel tegen in elk Chinees restaurant (logisch). Vaak ligt de groene thee in dergelijke restaurants er al enige tijd. Groene thee heeft zeker een bepaalde houdbaarheid en als deze wordt overschrijden verliest het de smaak. De thee verliest dan de bloemige en zoete smaak en wordt bitterder. Maar groene thee wordt naast dat het heerlijk is ook gedronken voor medicinale redenen. De Chinese thee is al duizenden jaren populair onder een groot deel van de bevolking. Achter losse Chinese green tea zit vaak een historie en een legende achter de ontdekking ervan. Een uit China afkomstige boer, die in China getypeerd wordt als halfgod en tevens boer, staat bekend als eerste mens die een kopje Chinese groene thee drinkt.


De grootste groene thee rivalen: China vs Japan

Tegenwoordig zijn er twee grote concurrenten op het gebied van losse groene thee. De overduidelijke winnaar in deze strijd is China. China produceert momenteel maar liefst 80% van de totale voorraad in de wereld. Dik op nummer twee staat een ander Aziatisch land, Japan. Japan produceert 10% van de wereldvoorraad. In deze blog gaan we dieper in op de grootheid in groene thee, namelijk China.

Chinese groene thee gezond

Net als oolongthee is er veel gezegd over alle gezondheidsvoordelen van groene thee, van het helpen bij het afvallen tot het voorkomen van kanker en hartaandoeningen, enzovoort. Vrijwel niets daarvan is 100% medisch bewezen. En in tegenstelling tot wat sommige mensen je zullen vertellen, is groene thee geen kruidenthee – het bevat zeker cafeïne. In de wereld zijn meerdere experimenten gedaan met groene thee. Het effect van groene thee verschilt per persoon. Uit onderzoeken is naar voren gekomen dat groene thee zou kunnen ondersteunen bij afvallen en dat het je energie kan geven.

Kies dus geen groene thee omdat je denkt dat het een soort superfood is, maar probeer het omdat het heerlijk smaakt – en het bevat in ieder geval geen suiker, niets kunstmatigs, vrijwel geen calorieën, veel antioxidanten en het helpt bij je dagelijkse vochtinname. De theesoort staat aan de basis van een gezond en energievol leven en heeft niets in zich wat slecht is.

De sleutel tot een geweldig groen brouwsel is het kiezen van iets dat nog niet lang geleden is geplukt en goed bewaard is gebleven. Vers water is essentieel. De vuistregel voor groene thee is hoe hoger de watertemperatuur, hoe bitterder de thee. Dus eenmaal gekookt, laat het afkoelen tot ongeveer 80 graden voordat je de bladeren toevoegt. Zo niet, laat het water dan 3-4 minuten in de waterkoker staan. Hier zijn 5 van de meest verse, lekkerste groene theesoorten uit China:

  1. West Lake Dragon Well
  2. Biologische China Chun Mee
  3. Biologische China Gunpowder
  4. China Jasmin I
  5. Longjing First Flush