In een kwartiertje verse koffiebonen uit de oven!

Koffiebrander voor thuis kopen?

Het branden van ongebrande koffiebonen tot heerlijke verse bruine koffiebonen hoeft niet lastig te zijn. U heeft geen speciale koffiebrander of koffierooster nodig om zelf koffie te branden. U heeft vast wel een oven in huis. De oven leent zich uitstekend voor het branden van koffiebonen naar een mooie egale donkerbruine kleur. Wij leggen de beste manier uit om zelf koffiebonen te branden in de oven.

De oven voorverwarmen

Nadat u de ongebrande koffiebonen heeft aangeschaft en natuurlijk in het bezit bent van een oven, verwarmt u de oven voor. Ongebrande koffiebonen roosteren het meest perfect tussen de 190 tot 220 graden celcius, afhankelijk van de gewenste roast. Houdt u van een light roast? Verwarm dan uw oven tot 190 of 200 graden celsius. Houdt u van een wat sterker kopje koffie? Rooster dan uw bonen op 215 tot 220 graden. Daar tussenin krijgen uw ongebrande koffiebonen een medium roast. Afhankelijk van uw wensen en smaak worden de graden celcius van de oven bepaald.

Ongebrande koffiebonen evenredig verspreiden

Vervolgens is het essentieel dat de ongebrande koffiebonen gelijkmatig worden verdeeld over bijvoorbeeld een bakplaat of ovenschaal. Dit is belangrijk, want op deze manier worden alle groene koffiebonen op dezelfde manier egaal geroosterd. Iedere boon krijgt evenveel warmte en straling van de oven wat resulteert in een perfect donkerbruine kleur.

5 Tot 10 minuten in de voorverwarmde oven

Wanneer u de ongebrande koffiebonen evenredig hebt verdeeld over een plaat of schaal plaatst u de koffiebonen in de voorverwarmde oven. U stelt de tijd van de oven in op 5 tot 10 minuten. Nadat de eerste 5 tot 10 minuten zijn verstreken haalt u de koffiebonen er even uit. Vervolgens roert u door de koffiebonen met een roerlepel of iets dergelijks om de bonen als het ware om te draaien. Op deze manier krijgen de koffiebonen rondom een egale verbande kleur. Nadat u deze handeling heeft uitgevoerd plaatst u de koffiebonen wederom terug in de oven en stelt u de tijd in op 5 tot 10 minuten. Na deze ‘’tweede sessie’’ controleert u of de koffiebonen de door u gewenste roast hebben. Als is niet het geval is laat u de koffiebonen nogmaals 5 minuten branden in de oven.

Verse koffiebonen uit de oven

Koffiebonen laten afkoelen en schilfertjes verwijderen

Wanneer de koffiebonen een schitterende egale kleur hebben laat u de koffiebonen even afkoelen (eventueel licht besproeien met een plantenspuit). Na een aantal minuten zijn de koffiebonen voldoende afgekoeld. Dan pakt u een vergiet (of iets wat daarop lijkt) om de schilfertjes te verwijderen van de koffiebonen. Echter is het niet altijd mogelijk om alle schilfertjes te scheiden van de koffiebonen, maar dit is niet erg. De schilfertjes hebben geen impact op uw koffie, omdat de bonen worden gemalen.

De koffiebonen zijn klaar!

De koffiebonen zijn klaar om te worden gemalen tot heerlijke verse koffie. Ook kunt u de koffiebonen tijdelijk opslaan in een luchtdichte blik of zak om de versheid optimaal te houden. In een mum van tijd geniet u van de meest verse koffie! Benieuwd naar andere methoden op koffiebonen te branden?

Koffiebrander voor thuis kopen?