Klimaatverandering en groene koffiebonen: kun jij in de toekomst nog wel genieten van dat kopje koffie in de morgen?

Groene Koffie en klimaatverandering

Een rijke kop koffie is een van de kleine en tegelijkertijd grote pleziertjes van het leven, maar het zal in de toekomst lastiger en duurder worden om (groene) koffiebonen te kopen. Koffie is een van de producten die wordt bedreigd door klimaatverandering. Uit een groot onderzoek is gekomen dat 60% van de wilde koffiesoorten met uitsterven wordt bedreigd. Dit heeft natuurlijk een flinke impact op de import/export van koffie richting ons landje. Het lijkt nu nog een ver-van-je-bed-show, maar voor je het weet is het te laat en drinken we alleen nog maar thee omdat er geen koffie meer is! Zover laten we het niet komen.


Opwarming van de aarde, ontbossing, ziekten en plagen dragen bij aan de achteruitgang, en wetenschappers waarschuwen dat zonder maatregelen voor behoud en controlering een van de populairste dranken ter wereld tot het verleden zou kunnen behoren. Naast de gevolgen voor het milieu en klimaat, is koffie een grote markt van 70 miljard dollar per jaar. Deze dollars wordt met name gerealiseerd door (kleine) boeren uit Afrika en Zuid-Amerika. Niet alleen de keten is in gevaar, maar ook het leven van ongeveer 25 miljoen boeren. Naast deze nadelen komen de koffieproducerende landen zoals Brazilië en Kameroen in gevaar, want het is één van de grootste exportproducten van deze landen. Experts van grote koffiebedrijven zijn alert en behoeden de samenleving ertegen. Een expert zei in een interview dat de kwaliteit en integriteit van koffie in de nabije toekomst onder druk kan komen te staan. Groene koffiebonen zijn heilig voor deze mensen.

Klimaatverandering heeft invloed op kwaliteit en kwantiteit

Experts in de koffie-industrie houden het opkomende probleem onder de loep. Het effect van klimaatverandering op de koffiemarkt moet zeker niet worden onderschat. De eerste gevolgen zijn helaas al zichtbaar, maar het is nog niet te laat. Het kantelpunt zou nog kunnen komen en daarvoor steken experts de koppen bij elkaar om te komen tot gefundeerde oplossingen. Een wereld zonder koffie zou niemand toch kunnen voorstellen?

De koffie-industrie heeft twee soorten koffiebonen, de arabica groene koffie en de robusta groene koffie. Robusta is over het algemeen van lagere kwaliteit dan de arabica koffieboon. Wetenschappers zijn bezig om de kwaliteit van deze twee soorten koffiebonen in stand te houden en testen volop met onder andere genetisch onderzoek. Kruisen van soorten wordt gedaan in labs, deze zijn dan beter bestand tegen klimaatverandering en ziekten.

Luchtvochtigheid en groene koffiebonen

In Afrika of Latijns-Amerika waar de luchtvochtigheid hoog is en dus veel vocht in de lucht hangt staan de groene koffieplanten onder druk. Waar hoge luchtvochtigheid is ontwikkelen ook vaker schimmels. Schimmels zijn immers dol op vocht. De schimmels kunnen zich gaan hechten aan de koffieplanten en vormen daardoor een ware plaag voor groene koffie. Met deze uitdagingen experimenteren wetenschappers om de kwaliteit van de koffie te behouden en beter bestand te maken tegen invloeden van het klimaat en milieu.

De experimenten werpen steeds vaker hun vruchten (groene koffiebonen) af. Wetenschappers testen steeds vaker en komen tot verrassend goede resultaten. Lokale boeren en autoriteiten zijn hoopvol en zien dat hun hachje wordt gered. Echter is het experimenteren met verschillende soorten niet het enige dat moet gebeuren. Doortastend klimaatbeleid om de opwarming van de aarde tegen te gaan moet doorgaan. Zolang aanpakken van klimaatverandering en het experimenteren hand in hand gaan zal het volgens experts en de boeren wel goed komen. Men hoeft dus (nog) niet te vrezen dat het lekkere kopje koffie in de ochtend straks verleden tijd is!